Ga naar de inhoud

Skigebied Portes du Soleil: ook culinair een topper

Het grensoverschrijdende skigebied Les Portes du Soleil, dat zowel in Frankrijk als in Zwitserland ligt, behoort met 12 skidorpen en 650 kilometer pistes tot de grootste skigebieden ter wereld. In gastronomisch opzicht is het minstens zo interessant.

Waarom? Voor het antwoord moeten we naar het bergdorp Champéry in Wallis.

Als je met je ski’s door de metershoge sneeuw in de Portes du Soleil glijdt en alleen maar frisse koude berglucht inademt, kun je je nauwelijks voorstellen hoe het er over een paar maanden zal ruiken, als het gras weer gaat groeien en de alpenweiden bezaaid zijn met bloemen. Die geuren kun je in de winter niet opsnuiven. Of toch wel?

Doe mee aan onze winactie en maak kans op een week gratis verblijf in een luxe vakantiepark in Les Portes du Soleil.

Culinair genieten bij Chez Coquoz

Stap op een hoogte van 2000 meter, vlakbij het bergstation Planachaux, restaurant “Chez Coquoz” binnen en bestel er maar eens een kop hooisoep. Als die dampend voor je op tafel wordt gezet, dringen meteen de geuren van kruiden en vers gemaaid gras je neus binnen. “Van onze eigen alpenwei”, zegt de waardin Agnès Gex-Collet, “met wilde spinazie, duizendblad, weegbree – er zitten zoveel planten in, dat ik ze niet eens allemaal kan opnoemen”. Dat is zo’n klein moment van geluk, nooit mooier beschreven dan door de Franse schrijver Marcel Proust: als een smaak een herinnering oproept, een beeld uit een andere tijd. Zo’n moment kun je niet zoeken, alleen vinden. In Champéry gebeurt het zelfs twee keer op één dag.

In “Chez Coquoz”, het chalet met het grandioze uitzicht, is de gastronomische revolutie begonnen. Een paar jaar geleden besloot Agnès Gex-Collet dat er iets moest gebeuren in de Portes du Soleil. Ze wilde niet meer horen dat er naast het skiën op culinair gebied niets te beleven viel. Daarom lanceerde ze de gourmetpas, een boekje waar inmiddels 50 restaurants in staan die regionaal en innovatief koken. Sindsdien geldt het gebied als een van de interessantste voor de gourmets op ski’s.

Regionale cuisine

Agnès gaat in haar familiebedrijf nog verder. Regionaal betekent voor haar dat je bijna de hele bergwereld op je bord kunt krijgen. Weegbreepesto, ijs met gele enzian, soep van de bloembladeren van de paardenbloem. In “Chez Coquoz” wordt bijna elke alpenplant in een gerecht omgetoverd. Ook ’s winters staat de natuur op de menukaart, voorzover die zich laat conserveren. In gedroogde vorm in de hooisoep, als boswachtersaus bij de parelhoenborst of in de saffraanrisotto met Humagne Rouge, een rode wijn gemaakt van een van de oudste Walliser druivenrassen. “Mijn doel is eigenlijk heel simpel en tegelijkertijd ambitieus”, zegt Agnès. “Wie hier getafeld heeft, moet met een glimlach de piste weer op”.

Champéry culinair

Niet alleen de restaurants aan de piste bezorgen je dat goede gevoel. Ook 1000 meter lager, in het bergdorp Champéry, word je na een lange skidag culinair in de watten gelegd. In het oudste chalet van het dorp heeft moleculair kok Denis Martin een “stekje” van zijn beroemde restaurant “Le Château” uit Vevey geplant. Dit “c21”, zoals het heet – overigens een favoriet van de familie Gex-Collet – is geen bergrestaurant in de stijl van “Chez Coquoz”, maar een echte designtempel. Toch weet ook chefkok Callum Tod met zijn culinaire kunstwerken eenzelfde betovering op te roepen. Bij hem gaan chocolade en wasabi een huwelijk aan en ontpoppen de vlokken van Birchermüesli zich als ganzelever.

Wie dit avontuur nog niet aandurft, kan een paar gewone moleculairtapas bestellen om een beetje te wennen aan de ongebruikelijke combinaties. “ We bedenken steeds nieuwe creaties”, zegt chefkok Callum Tod. “Voorop staat altijd, dat het emoties moet oproepen”. En soms komt het ook heel dichtbij langvervlogen tijden. Bijvoorbeeld de met suikerwerk omhulde Bellotaham, op de kaart aangeduid als “Souvenir”: geconcentreerde kinderjaren.

Mis nooit meer een bericht. Meld je hieronder aan voor de gratis nieuwsbrief. Volg ons op Facebook en Instagram.

Privacy *
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole